Big Bang implementatie
Een van de meest populaire manieren om een ERP systeem te integreren is een eenmalige grote migratie waar alle afdelingen en werknemers tegelijkertijd een het nieuwe systeem gaan gebruiken. Door de abrupte verstoring van de dagelijkse werkzaamheden en de impact die het heeft op uw organisatie noemen wij dit ook wel een Big Bang implementatie.
Hoewel het nieuwe ERP systeem als het goed is uitvoerig getest is voor de live gang, brengt deze implementatiestrategie veel risico met zich mee. Het oude systeem wordt bij de live gang buiten werking gesteld dus als er iets mis gaat dan kan er niet worden terug gevallen op het oude systeem. Hiervoor hebben bedrijven wel vaak verschillende “failsafes” ingebouwd. Deze zorgen voor extra zekerheid. Denk hierbij aan een tijdelijke toename in voorraad voor het geval de communicatie met partners misgaat na de implementatie. Er ontstaan dan minder snel leveringsproblemen welke schadelijk kunnen zijn voor uw omzet en het vertrouwen van uw klanten.
Voordelen
De meeste bedrijven besluiten voor deze implementatie om dat het, als alles goed gaat, de meest goedkope optie is. Er hoeft slecht één systeem te worden ondersteund (en dat scheelt tijd die uw werknemers beter ergens anders voor kunnen gebruiken) en er hoeven geen dubbele licentiekosten te worden betaald.
Daarnaast is bij de invoering van een nieuw ERP systeem erg belangrijk dat de implementatie genoeg aandacht krijgt. Of de implementatie nu goed of fout gaat, het heeft een grote impact op uw organisatie. Bij één live date wordt de invoering van een ERP systeem tijdelijk topprioriteit gemaakt bij een bedrijf. Dit kan zorgen dat mensen sneller bekend raken met het nieuwe systeem. Er hoeft daarbij geen overgangstraject gemanaged te worden. Als er met twee systemen wordt gewerkt kan er makkelijk verwarring ontstaan welk systeem wanneer gebruikt moet worden. Dat zal bij de Big Bang Implementatie geen probleem zijn.
Nadelen
Toch kan een keuze voor een big bang implementatie erg verkeerd uitpakken. Ondanks de uitgebreide testfase, worden er altijd fouten over het hoofd gezien. Veel van die fouten kunnen eenvoudig en snel worden opgelost, maar soms kunnen er onoverkomelijk problemen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld lang duren voordat kleine programmeerfouten worden opgespoord.
Daarnaast kan het wel zijn dat de leercurve bij het personeel stijl is maar door af te zien van implementatie in delen is er veel minder tijd om te wennen aan het systeem. Dit kan in het begin leiden tot verkeerd gebruik. Als datacorruptie hierdoor optreedt dan kunnen er grote fouten ontstaan. Vooral in combinatie met een systeem waar nog fouten in zitten kan de implementatie direct een groot negatief effect hebben op uw onderneming.