Barcode scanning
Handelsbedrijven proberen steeds meer hun logistiek te stroomlijnen. Zij streven hier naar Just-in-time-delivery (JIT) waarin alle ketens in de supply chain zó goed op elkaar aansluiten dat de behoefte aan opslag van goederen wordt geminimaliseerd. Dit scheelt uiteraard opslagkosten (een grote uitgavenpost van handelsbedrijven), het zorgt dat er meer goederen kunnen worden verscheept (bedrijven zijn niet gelimiteerd door de grootte van hun magazijn) en de levertijden worden vaak nog ingekort ook (de reis van leverancier naar klant wordt kleiner).
Een mooie oplossing die hier dan eigenlijk niet kan ontbreken heet “Cross Docking”. Cross Docking staat voor het fenomeen waarbij tijdens het transport producten direct worden geladen van de ene koerier naar de volgende in de supply chain. Er is dus geen enkele vorm van opslag bij deze vorm van transport.
Om Cross Docking mogelijk te maken is er zeer accurate kennis nodig van de achtergrond, locatie en hoeveelheid van de producten die worden vervoerd. ERP systemen kunnen hierbij helpen. Door middel van barcode scanning en elektronische gegevensuitwisseling. Hiervoor moeten alle schakels in de supply chain echter wel goed met elkaar hebben gecommuniceerd welke systemen gebruikt worden om Cross Docking te ondersteunen. Als uw partner een barcode scant dan kan via elektronische uitwisseling van gegevens direct in uw systeem geregistreerd zijn hoeveel en wat voor producten zich op ieder palet bevinden. Ook kan belangrijk informatie over de producten worden meegeleverd (gevaarlijke stoffen, versproduct etc.).
Kies in zo een situatie voor een ERP systeem met barscanning functionaliteiten en EDI. Voor EDI is het belangrijk dat u dezelfde standaard ondersteunt als uw partners. Zo een internationale standaard voor het verzenden van producten is bijvoorbeeld SSCC (Serial Shipment Container Code). Deze code kan als barcode worden geplakt op pallets en orders, zodat iedereen in de supply chain de levering kan track & tracen.